2024: een jaar voor grote verhalen

De Nieuwe Vrije Eeuw
2 min readJan 2, 2024

De helft van de wereldbevolking gaat naar de stembus

LEES DE GEHELE TEKST OP https://denieuwevrijeeeuw.substack.com/p/2024-een-jaar-voor-grote-verhalen

Gelukkig nieuwjaar!

In 2024 zijn er in 40 landen algemene verkiezingen, zo tekent Marcel de Boer op in het FD. Tel je lokale en regionale verkiezingen mee, dan gaat men in 76 landen naar de stembus.

In veel van die verkiezingen spelen rechts-extremisten, nationalisten en andersoortige radicale populisten mee om de overwinning. Wat dat betreft was de Nederlandse verkiezing van 2023 een voorproefje.

Die partijen en politici hebben veel met elkaar gemeen. Ze verzetten zich tegen onze manier van leven, tegen de hard bevochten verworvenheden van de vrije samenleving. Tegen gelijke rechten, tegen onze democratische instituties, tegen internationale samenwerking. Een belangrijk jaar dus, voor wat ons dierbaar is.

Maar niet getreurd. Niets is in steen gebeiteld. We leven in onrustige tijden en wie uitzoomt ziet dat de opkomst van radicale politieke stromingen niet zo gek is. De afgelopen 15 jaar is de wereld in rap tempo veranderd. We maakten een diepe economische crisis mee. Een pandemie. Een oorlog op het Europese continent. Inflatie zoals we die sinds de jaren ’30 niet meer hadden meegemaakt. Er vonden grote culturele en technologische veranderingen plaats. De wereld lijkt opnieuw te worden uitgevonden terwijl we er in leven. In dat soort tijden worden kaarten opnieuw geschud en raken mensen op drift. Radicale alternatieven lijken zo radicaal niet meer. Verzet tegen verandering komt op gang.

Niks nieuws onder de zon. Als we maar gaan inzien dat het niet langer “business as usual” is. De tijd van de pragmatische en technocratische politiek komt ten einde. De grote ideologische pauze is aan het aflopen. De tijd van de grote verhalen komt weer terug.

Het “grand narrative” van het liberalisme

Want grote verhalen zijn de enige manier om tegenwicht te bieden aan het radicale en destructieve narratief van de Trump’s, de Orban’s en de Wilders van deze wereld. Grote verhalen zijn de afgelopen decennia afwezig geweest in de politiek, omdat ze niet meer zouden werken. Omdat je er geen verkiezingen mee kan winnen. We zijn vergeten dat grote verhalen niet bedoeld zijn om verkiezingen te winnen, maar om werelden te scheppen.

Alleen dat soort verhalen legt gewicht in de schaal tegen populistisch geweld in tijden van grote veranderingen. Niet het meebuigen. Niet het verder radicaliseren en polariseren. Ze bieden houvast en richting, precies wat de wereld nodig heeft.

VERDER LEZEN?
Lees de gehele tekst van deze nieuwsbrief op
https://denieuwevrijeeeuw.substack.com/p/2024-een-jaar-voor-grote-verhalen

--

--

De Nieuwe Vrije Eeuw

Zoeken naar de ideeën, mentale modellen en innovaties die nodig zijn om de uitdagers van de vrijheid in de 21e eeuw te verslaan.